Ипотечен кредит срещу земеделска земя

При нужда от ипотечен кредит за земеделска земя

Земеделската земя в България е голям ресурс за българската икономика. За съжаление този ресурс не се използва добре. Много хора продават земята си на по-големи производители. Причината за това е, че много банки отказват кредити срещу земеделска земя. Разбира се банките търсят своя интерес. Те желаят кредитоискателя, който предлага земята си за обезпечение да покрие цената на кредита, а това в днешно време е много трудно. Затова и трудно се намира банка, която да отпуска ипотечен кредит срещу земеделска земя.

Промените на пазара са чести. Ако желаете да теглите заем срещу земеделска земя, трябва да следите редовно тези промени, като четете специализирани сайтове и бюлетини за евентуални положителни промени в това направление. Темата е много деликатна. Времената са променливи. Наличната земеделска земя не се ползва по предназначение.

Банките подхождат консервативно към ипотечните кредити, които могат да се обезпечат срещу земеделска земя или за закупуване на земеделска земя.

Все пак се намират варианти, при които може да заложите недвижим имот, който притежавате и с получените пари да закупите земеделска земя. Това е вид ипотечен кредит, отпуснат за закупуване на земеделска земя, който банката знае за какво отпуска.

В този случай вие трябва да имате готов план за действие за да може веднага след закупуването на земята да започнете да реализирате действията си, според предварително изработения план.

Ако планът ви е свързан със земеделие, което е обвързано с еврофондовете и с финансиране от банките, трябва да знаете нещо много важно. Необходимо е да бъдете регистрирани като земеделски производители и притежатели на земя. Това ще доказва, че вие развивате селскостопанска дейност и можете да кандидатствате за различни кредити. Ще си осигурите пари за техника, семена, различни видове инсталации и други. Ето защо, ако желаете да реализирате ваш проект, свързан със земеделие и поискате от банките заем за закупуване на земя, то задължително трябва да ипотекирате недвижим имот. Само тогава ще имате право за кандидатстване за финансиране.

Много трудно ще намерите предложение за получаване на ипотечен кредит срещу земеделска земя. Ако все пак държите това да се случи и това е най-доброто за вас, то трябва да продължите да търсите, защото не е невъзможно в даден момент на пазара да се яви и този продукт.