Как да проверя къде имам кредит?

Как мога да проверя дали имам задължения

Как да разбера дали имам кредит на мое име 
Ако някога сте имали проблеми с банкови кредити, със сигурност сте чували за Централния кредитен регистър. За съжаление, често откриваме тази институция твърде късно, когато единственият оставащ вариант на финансиране са кредитните компании, които отпускат заеми за погасяване на просрочени или необслужвани задължения.

Централният кредитен регистър е структура, формирана от банките за защита на техните финансови операции. Подобни институции съществуват от дълго време в развитите страни, но нашите банки са преминали през много неприятни преживявания, преди да обединят силите си.

Какво представлява ЦКР?

Как да проверя къде имам кредит

По време на бурните времена на 90-те години бяха възможни всякакви финансови измами. Тъй като банките не обменяха никакви данни между тях, нарушителят би могъл да заблуди няколко кредитни институции едновременно без никакъв проблем. Злоупотребите от тези години доведоха до множество фалити. Банките осъзнаха необходимостта от обща база данни, в която да съхраняват информация за клиентите.

Централният кредитен регистър е създаден от Българската народна банка като той поддържа електронна база данни. В него са регистрирани всички финансови организации, които отпускат кредити, легитимно присъстващи на българския пазар.

Как работи ЦКР?

Всяка финансова институция може да се регистрира – не само банковите, но и небанковите институции, застрахователни компании и консултанти. Основният принцип на дейността на ЦКР е да поддържа информационната система чрез организирана база от данни за клиентите, така че всеки кредитор да има лесен достъп до цялата информация. Тези данни се съхраняват за срок от пет години.
В момента в ЦКР фигурират имената на всички хора, които по един или друг начин са използвали кредитни услуги от финансови институции и в тази база данни може да се провери почти целия обем на финансовата информация за пазара. От самото си създаване институцията създава и поддържа данните за кредитните доклади.