Жилищен кредит за строителство

Ипотечен кредит за строителство и какво е характерно за него

В България има много млади семейства, които нямат собствено жилище и са принудени да живеят или на квартира или при своите родители. Много често хората са принудени да прибягват до кредити от фирми за кредити или банки. Парите, които ви се отпускат са с цел да си построите жилище, къща или каквото прецените вие. Понякога целта на кредита може да бъде за да направите основен ремонт на старото си жилище или някой козметични процедури, по къща, вила, офис.

Отпускат ли такива кредити фирмите и банките? Какво получават като гаранция за заема който ви дават – самото имущество, което вие купувате или строите. То автоматично играе ролята на обезпечение. Банката знае, че може да разчита на него при несъстоятелност от ваша страна. Ако вие спрете да плащате вноските, банката продава имота, за да не е на загуба. Така че помислете внимателно преди да кандидатствате за жилищен кредит.

Повечето банкови институции няма да ви дадат заем за жилище, ако вие не докажете някакви месечни доходи. Те трябва да имат гаранция, че вие ще можете да плащате вноските си навреме, независимо от вида на валутата. След това дори да ви одобрят е твърде вероятно, банките да превеждат парите директно на фирмата- строител. И то не наведнъж разбира се. Парите на фирмата строител се превеждат от банката на етапи, според това какво е построено или ремонтирано. Цялата сума по кредита няма да бъде изплатена, докато не се сдобиете с акт 15, а това се случва когато домът е напълно завършен.

Кредит за жилище е винаги  за големи срокове, понякога дори четиридесет години. Такива пари хората  взимат, за да построят къща на някакъв парцел, който притежават, с цел живеене или продажба. Един жилищен кредит може да се окаже добра инвестиция, но може и да не се. Трябва да изчислите и да обмислите дали ще имате печалба от него, за да не се окаже тежко бреме за вас.