Ипотечен кредит с фиксирана лихва

Ипотечен кредит с фиксирана лихва за целия период

Кредит с фиксирана лихва за потребителите означава често пъти по-голяма сигурност. Но дали това наистина е така? Когато взимате потребителски или ипотечен кредит с фиксирана лихва, получавате лихва с еднакъв размер. Но често пъти тя е за определен срок от време. Тези кредити понякога могат и да не са толкова изгодни.

Както споменахме сигурността за потребителя е основния фактор, когато искат кредит с фиксирана лихва. Така вие може да продължите да си направите лесна сметка какво дължите в бъдеще. Но трябва да знаете, че фиксираната лихва няма да бъде за целия период по кредита. И все пак е по-добре да знаете за какви месечни вноски става въпрос всеки месец, така ще имате преимущество и ще се справите по-добре с погасяването на кредита.

Това е добрата страна. Лошото е че след време, ако се подобрят финансовите условия и има някакви благоприятни стечения на обстоятелствата, то вашата лихва няма как да се промени и съответно кредита да стане по-евтин. Просто лихвата си остава фиксирана, от което вие можете да загубите пари.

Това какъв точно кредит да изберете си зависи от вас. Знаете обаче че фиксираните лихви почти никога не са за целия период на кредита. Освен за тези кредити, които имат много малки срокове за погасяване, до 15 години. Струва си също кредит с фиксирана лихва, ако сте решили предсрочно да погасите кредита. Тогава кредита ще работи за вас. Не си струва обаче кредит с фиксирана лихва за някакъв период от време. Често пъти тези срокове са много кратки. Представете си, че вземете кредит за 25 години, от които имате фиксирана лихва за срок само от три години. След тези три години обаче лихвата ще нарасне значително, а това ще оскъпи кредита.

Някои компании за кредити наистина предлагат фиксирани лихви за целия период. Тази фиксирана лихва обаче най-вероятно ще бъде твърде висока. Изводът е, че кредит фиксирана лихва може да бъде изгоден или не, в зависимост от условията.