Рефинансиране на кредит

Какво е рефинансиране на кредит?

Голяма част от хората в България, които са се възползвали от тегленето на бързи кредити, често прибягват до рефинансирането им. Тази практика се възприема като едно разумно решение за да показване на лоялност към дадената финансова институция- така заема се погасява на точната дата. Първоначално, тази идея за рефинансиране на кредита е добра, ако всичко върви по план…

[Button id=”1″]

Рефинансиране на кредит

По този  начин е клиента и кредитора са доволни от тази сделка. Плюса от това да се рефинансира, е по-голяма за този, който взима кредита. Така той успява да върне навреме заема си, кредитния му статут е добър и така запазва своя профил на коректен кредитопотребител. Този вариант е положителния. Но какво става ако постоянно се преминава от кредит на кредит дори да има вече няколко изтеглени? Първо, губи се смисъла от основната идея на изтегления кредит (например да платите някоя такса за обучение, да купите мебели за новото жилище или да платите скъпо лечение.) и първоначалната цел за изтеглянето на определената сума вече е на заден план, защото мислим само как да започнем да връщаме сумата, (или няколко такива), която сме рефинансирали. Така се въртим в кръг и не правим нищо.

 

Второ, използваните като кредит парични суми вече са многократно оскъпени. Ако решите да пресметнете колко лихви и такси сте заплатили за едно и също нещо, то е неизбежно те са станали два пъти по-високи от сумите, които сте изтеглили и така вече отдавна не е бърз кредит.

Трето-ако отлагате да върнете окончателно парите от един такъв кредит, то няма смисъл да теглите нов отново и отново, защото сте се превърнете в “свръхдлъжник” и ще превишите много своите финансови възможности. Така ще попаднете в порочен кръг, от който няма измъкване.

Четвърто- не бива да стигате до това положение, ако искате да избегнете негативните реакции на финансиращата ви институция. В крайна сметка те ще ви принудят да върнете дължимите суми и няма да ви оставян на мира, докато не го сторите. Вашите действия ще бъдат съдени от закона.

Пето- ако допуснете всичко това да ви се случи, то ще се отрази много зле както на вас, така и на вашето семейство. Обикновено всеки посочва някои близък роднина като лице за контакт, когато тегли кредит. В случай на забавяне и некоректност от ваша страна, институцията ще звъни многократно на вашия близък и ще го разпитва.

И последно- вече няма да имате профил на редовен и коректен потребител на кредити и когато някой ден отново ви се наложи да теглите кредит, може и да не ви одобрят заради лошата кредитна история.

[Button id=”2″]