Ипотечни кредити

Ипотечни кредити – решение и управление
Има хора, които избягват кредитите по-принцип, но има и такива, които обмислят всяка възможност и се спират на решението да вземат ипотечен кредит. Това решение не е никак лесно и изисква познание, хладнокръвие и обезпеченост, да не забравяме и одобрение от банката. С този текст, ще се опитаме да ви разясним какви са първоначалните въпроси, които ще възникнат; решението което ще вземете и управлението на ипотечния кредит до неговата пълна реализация.

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ ТУК >

Първо, трябва да решите защо са ви необходими средствата, защото банката отпуска ипотечни кредити за най-различни ситуации. Най-често хората вземат ипотечен кредит за покупка на ново жилище, за ремонт на старо жилище, за строителство на нов апартамент, за покупка на имот и т.н. Каквато и да е причината, Вие трябва да вземете решението собственоръчно и да отговорите на въпросите, които банката ще ви зададе. Първо обаче си отговорете сами на себе си, защото те ще ви дадат представа дали можете да управлявате взетите пари по схемата за ипотечен кредит.

Имате ли достатъчно средства, които всеки месец ще отиват за изплащане на договорената вноска по ипотечния кредит?

До колко пари сте готови да изтеглите?

Наясно ли сте напълно какъв вид ипотечен кредит искате да изтеглите и идеята ви обезпечена ли е на консултативно ниво с най-близките ви хора?

Имате ли срок и познавате ли принципите на изплащане на ипотечни кредити?

Способни ли сте да управлявате наличните си пари, очаквате ли високи приходи в бъдеще, доходите ви доказуеми ли са? – все въпроси свързани с обезпечението.

Разполагате ли с друго жилище или имот, които са вашата гаранция, че при неблагоприятно стечение можете да останете без ипотекирания такъв?

Когато си отговорите на тези въпроси? А вие трябва да го направите за всеки от тях, тогава можете сами да си направите сметка, как ще управлявате погасяването на лихвите и изплащането на ипотеката. Лихвите от своя страна определят и типа кредит.

Те са: ипотечен кредит с фиксирана лихва – където през целия период принципно изплащате една и съща лихва. Подходяща сделка при първоначална процедура по теглене на ипотечен кредит, но трудно предвидима в дългосрочен план. При ипотечен кредит с плаваща лихва (нефиксирана), имате възможност за сделка, която се базира на фиксирана лихва и преизчисляване на лихвения процент на базата на финансови индекси. Отново ситуацията в дългосрочен план може да се развие в две посоки, да спестите част от сумата, или кредита ви да се увеличи като цена. При ипотечен кредит с промоционална лихва, следите за промоции и оферти от банките, които дават добър старт със занижена цена на лихвата за определен период от време и след това преминаване към определен тип от посочените вече видове ипотечни кредити.

 

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ ТУК >